Sladké dobroty

Teplé Teplé
Slané dobroty

Teplé Teplé
Netradiční dobroty

Teplé Teplé
Makové jidášky Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení
Náhled
Doba přípravy: 120 min

Typ přípravy: Pečení

Dobrota: Teplá, Sladká
Ingredience
  • droždí - 40 g
  • hladká mouka - 800 g
  • krupicový cukr - 100 g
  • mák - na posypání
  • máslo - 200 g
  • rozinky - 100 g
  • rum -
  • strouhaná citrónová kůra - 1 lžíce
  • sůl - špetka
  • vanilkový cukr - 1 sáček
  • vejce na potření - 1
  • vlažné mléko - 400 ml
  • žloutek - 8
Ingredience

Droždí rozdrobíme do misky a utřeme se čtyřmi lžícemi teplého mléka a lžičkou cukru. Kvásek necháme vzejít na teplém místě. Rozinky namočíme do rumu a necháme je tam pořádně nabobtnat a poté scedíme.<br /> <br /> Z mouky, vykynutého kvásku, krupicového cukru, mléka, žloutků, vanilkového cukru, špetky soli, citrónové kůry a rozinek smícháme těsto. Do něho přidáme rozpuštěné vlažné máslo. Důkladně zpracujeme, až vznikne vláčné tužší těsto. To necháme kynout na teplém místě 60 – 90 minut. Během kynutí těsto ještě nejméně dvakrát propracujeme.<br /> <br /> Z vykynutého těsta vytváříme válečky, z kterých podle fantazie tvoříme jidášky. Jidášky dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem. Pečeme při 180 °C dozlatova.
Přidat komentář
Jméno: Oveření (vepište výsledek): dva krát dva =